Dag van de galblaasoperatie
Een galblaasoperatie in ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk, Gelderland.
Melden bij opnamebureau
U dient zich ’s ochtends op het afgesproken tijdstip op de dag van de galblaasoperatie te melden bij het opnamebureau in de centrale hal van het ziekenhuis. Daar wordt u ingeschreven en vraagt men u naar uw ponsplaatje en naar uw identiteits- en verzekeringsbewijs.
Op de afdeling
Onze medewerker verwijst u daarna naar de afdeling 3 Oost. Indien u dit op prijs stelt, kan een vrijwilliger u begeleiden naar de afdeling. Daar komt u tezamen met andere patiënten op één kamer te liggen. De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en zal u de weg wijzen.
Verpleegkundige
Van de verpleegkundige krijgt u instructies over uw operatiekleding tijdens de galblaas operatie. Tevens krijgt u een polsbandje met uw gegevens en wordt uw bloeddruk gemeten.
In de middag wordt u geopereerd. De verpleegkundigen rijden u dan naar de operatieafdeling (1e verdieping). In de sluis van de operatieafdeling stapt u over op een operatiebed.
iPod meenemen
De kans dat u een tijdje moet wachten op de operatiekamer (OK) is aanwezig, wij raden u aan wat mee te nemen om de tijd te verdrijven. Het is tevens toegestaan om een iPod, discman of iets dergelijks mee te nemen naar de operatiekamer.
Operatiekamer
Op de OK krijgt u allereerst een infuus. Daarna wordt u aangesloten op een monitor en een saturatiemeter en volgt de volledige narcose.
Kijkoperatie
De kijkoperatie (laparoscopie) vindt plaats onder complete narcose. Bij de operatie maakt de chirurg gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen. Hij hoeft hierbij geen grote snee in de buik te maken. In plaats daarvan maakt hij enkele kleine sneetjes (3 á 4). Een kijkoperatie van de galblaas vindt plaats in onze hypermoderne endosuite.
Conventionele methode
Het kan voorkomen dat de arts tijdens de galblaasoperatie vaststelt dat het niet (veilig) mogelijk is de galblaas laparoscopisch te verwijderen. Dat kan omdat bijvoorbeeld de galblaas ernstig ontstoken is of omdat er teveel littekenverklevingen in de omgeving van de galblaas zijn. Deze kunnen mogelijkerwijs bij een laparoscopisch onderzoek het zicht belemmeren en de kans op complicaties verhogen. Dan is het nodig om op de klassieke (conventionele) wijze de galblaas te verwijderen.
Verschillen
De operatiewond is bij de conventionele operatie van de galblaas groter. Daardoor is de opnameduur langer, men heeft meer kans op pijn en het risico op complicaties is groter dan bij een laparoscopische behandeling. De kans dat er toch een conventionele cholecystectomie moet worden uitgevoerd, terwijl er een laparoscopische operatie was voorgesteld, is in het St Jansdal ± 5%.
Verkoeverkamer
Na de galblaas operatie wordt u naar de verkoeverkamer gebracht, waar uw pols en bloeddruk enige tijd worden gecontroleerd. Na ongeveer een uur mag u terug naar de afdeling.
Nazorg galblaas operatie
Een medewerker van de poli chirurgie belt de patiënt een dag na de galblaas operatie om te vragen hoe het gaat. Zij belt ook na één week en na drie weken. Op deze wijze biedt St Jansdal optimale nazorg bij een galblaas operatie.